Hoe start je een puntstempel verzameling?

 

Het beginnen met het verzamelen van puntstempels is niet zo moeilijk. Er is redelijk veel materiaal beschikbaar, dat voor het grootste gedeelte ook voor schappelijke prijzen te koop is. Daarnaast kan uiteraard geruild worden met andere verzamelaars.

Allereerst is het verstandig je te oriënteren op het verzamelgebied van de Indische Puntstempels. Deze website kan je daarin op weg helpen. Daarnaast is enige documentatie ook van nut. De lijst met postkantoren (aanwezig op deze website) is onontbeerlijk. De "Specialiteiten Catalogus 2006-2011" van de NVPH geeft o.a. informatie over de prijsindicaties van de zegels en poststukken. Voor afbeeldingen van de verschillende stempels en stempel typen is de "Poststempels Nederlands Indië 1864-1850" van P.R. Bulterman of zijn publicatie in het tijdschrift “De Postzak” nr 153 ook handig voor het onderscheid tussen de stempels en stempeltypen (dit boek en/of tijdschrift wordt soms aangeboden op veilingen).

De achtergrondkennis om te kunnen starten is dus redelijk snel te verkrijgen. Het daadwerkelijke verzamelen kan nu beginnen. Waar kunnen zegels en/of poststukken met de puntstempels worden verkregen?

Bijvoorbeeld op (ruil)beurzen, verenigingsbijeenkomsten, veilingen (bijvoorbeeld Van Dieten), rondzending en op internet bij Ebay, Qoop etc. Het is niet moeilijk om snel een groot deel van de kantoren bij elkaar te verzamelen. Uiteraard zijn de duurdere exemplaren lastiger te vinden, maar zelfs dat is met een beperkt budget mogelijk. Een paar puntstempels zijn echt schaars op zegel of poststuk, hier moet dus ook flink voor worden betaald.

Voor het opzetten van de verzameling kan in eerste instantie het beste gebruik worden gemaakt van insteekalbums en FDC albums. Als duidelijk is geworden hoe de rangschikking van de zegels of poststukken het beste de achtergronden van de verzameling kan weer geven, kan altijd nog een speciaal album worden opgezet.

Wat kun je zoal verzamelen binnen het puntstempel gebied?

Puntstempels:

 • Op alle zegels die je kunt krijgen;
 • Op één specifieke zegel; bijvoorbeeld nvph 9 10 cent KW III (hier zijn de meeste van beschikbaar);
 • Op een bepaalde emissie; bijvoorbeeld nvph 3-16 KW III;
 • Op een bepaalde tanding; bijvoorbeeld de A, B of C tanding;
 • Op alle zegels inclusief tandingen van een postkantoor; bijvoorbeeld 1 Weltevreden of 4 Batavia;
 • Van de verschillende stempeltypen;
 • Van de verschillende kleuren stempel inkt;
 • Op alle poststukken die je kunt krijgen’
 • Op poststukken met zegels;
 • Op alle verschillende post- en postwaarde stukken van één kantoor;
 • Op één specifiek postwaarde stuk; bijvoorbeeld de briefkaart Geuzendam type 1;
 • Op poststukken met een route stempel;
 • Etc.

Er is dus ook nog voldoende mogelijkheid om nog verder te specialiseren op de puntstempels als een basis verzameling niet genoeg uitdaging kan bieden. Voor vragen kan gebruik worden gemaakt van het speciale “Forum” op deze website, of u kunt mij een mailtje sturen.

Hulpmiddel bij het verzamelen
Als hulpmiddel bij het verzamelen kan gebruik worden gemaakt van speciale albumbladen en een spreadsheet dat ik heb opgesteld. Hierin kunnen alle zegels worden geregistreerd die zijn verzameld. Alleen de zegels van de eerste emissies 1864 en 1868 zijn niet opgenomen. U kunt de albumbladen op uw printer (liefst op zwaar papier) afrdukken en het spreadsheet op uw computer opslaan.

Veel verzamelplezier toegewenst!